Första dagen i Hampi

Vi har inte haft tillgång till wifi på flera dagar därför kommer många inlägg på samma gång. 
 
15 november 2013
 
Vilken dag! Bästa dagen på riktigt länge. 
Igår kväll satte vi oss på tåget som skulle ta oss till Hampi, 10 timmar skulle resan alltså ta. Eftersom tjejerna hade förväntat sig bajs på golvet blev nog alla glatt överraskade, sen att det inte var svenne-kvalitet är en annan femma. På var sin brits somnade alla gott i det vaggande tåget men vaknade då och då av fruktansvärda ljud från tåget, av att folk tände lampan och skulle lägga sig samt fisande/snarkande indier. Vi fick även lära oss att på engelska är hot och fula ord  inte lika kraftfullt (i varje fall om man inte har engelska som modersmål) Tänk er en svensk säga "don't make me angry" eller "i will harm you". Det funkar liksom inte. Morgonens uppvaknande var för övrigt ganska brutalt. Plötsligt är vi på ändstationen och måste kasta ihop våra saker. Gruppen var uppdelad på två så Tobias fick springa bort till ett gäng elever och berätta att vi skulle gå av. Väl på stationen saknas en person,  Mattias. Tobias fick springa in på tåget igen men vad händer då? Jo, tåget börjar rulla med Mattias på. Några sekunder senare kommer en nyvaken Mattias utspringandes, han sov nämligen när tåget började röra på sig. Tur att tågen i Indien kör med öppen dörr... Indier är för övrigt väldigt ärliga, Mattias glömde sin iPhone i stressen men fick tillbaka den av en snäll själ. 
 
Incheckade på hotellet och med frukost i magen kom vår buss som skulle ta oss till sevärdheterna i Hampi. Det var här det helt fantastiska började, i bussen på väg till Hampi. Jag tror alla sett filmer eller bilder från Indien, fattiga områden som lyses upp av människor i färgglada och vackra kläder, kor som i harmoni går mitt i bilvägen och fallfärdiga hus placerade i vackra, gröna omgivningar. Alla dessa uppmålade bilder av Indien blev plötsligt till verklighet. Det kändes som en film, en dröm. Allt var så vackert mitt i det fattiga. Människorna gjorde det bästa av situationen och mötte oss med skinande leenden. Det kändes så konstigt att många av människorna som levde i byn aldrig hade sett något annat än dessa gator, aldrig sett en storstad och allt annat världen har att erbjuda. Det är på något sätt jobbigt att vara i ett land med 1,2 miljarder människor, det finns så många bortglömda själar, som inte blir omhändertagna,  så många öden och berättelser som vi aldrig får reda på. 
 
På plats hade vi en duktig guide som visade oss runt och berättade om området. Kortfattat är Hampi en plats med massvis av hinduiska tempel från 1400-talet, aktiva men kanske framförallt gamla och förstörda. Många tempel har blivit invaderade av muslimer genom tiderna (muslimer tror på monoteism medan hinduer tillber massvis med gudar. Att dyrka mer än en Gud är inom islam den värsta synden av alla- shirk därför har muslimer förstörd massvis med hinduiska gudastatyer) Alla templen var otroligt vackra liksom alla stora stenblock och klippor, i en miljö full av palmer och grönska blev det något alldeles särskilt. 
 
Till lunch åt vi tillsammans på en omtyckt restaurang där vi åt vår mat på golvet. Priserna här är så fånigt låga, jag och Olivia åt exempelvis tre rätter till lunch och drack en flaska vatten för 35 kronor. Tågresan inatt kostade 25 kronor per person, något som Västtrafik kanske borde ta efter?
 
Dagen avslutades med en vandring i bergen tills vi kom till en flod där vi skulle åka i Coracle (Google is your friend) Det var så härligt att glida runt på vattnet i fullkomlig tystnad, njuta av den gassande solen och de vackra vyerna. Trötta i kropp och huvud åkte bussen hem efter flera timmar i Hampi och framför mig ligger nu fyra sovande tjejer i sängen. Dagen har verkligen tagit på våra krafter, men vi har verkligen lärt oss och sett så mycket nytt idag. En helt fantastiskt upplevelse som jag tror gett de flesta i gruppen mersmak för att resa. 
 
Några roliga saker från idag: vi fick se massvis med apor, dessutom på riktigt nära håll. Att se en apa i verkligheten skala och äta en banan var så fruktansvärt coolt. Det mindre coola var dock när en apa attackerade Elias plastpåse och innehållet föll till marken och gick sönder... 
Alla har blivit välsignade av en elefant utanför ett tempel. Betalade man 10 rupier (1 kr) la elefanten sin snabel på huvudet vilket innebar att man blivit välsignad. Dessutom har vi tvättat våra fötter i heligt vatten (innan vi skulle gå in i ett tempel). Snacka om att vi borde ha tur med oss efter allt detta!
 
Jag önskar jag kunde berätta allt, men det går varken att förklara med text eller bilder hur denna dagen har varit. Men jag hoppas i varje fall att jag lyckats förmedla en liten del av alla känslor och upplevelser vi varit med om idag. 
 
Dagens citat:
"Är Indien ett enda stort skämt eller?" 
- Felicia om Indiens låga priser 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0